VIDEO Un manuscris vechi de mai bine din 450 de ani, găsit la Sibiu, vorbește despre nave spațiale: cum a fost posibil

de: Iulia Kelt
22 11. 2022

Un manuscris vechi agită spiritele, iar asta pe bună dreptate, de vreme ce conținutul său nu este întocmai conform cu anul în care a fost redactat, după cum vei afla în cele ce urmează.

„Manuscrisul de la Sibiu” datează din anul 1570 și se prezintă sub forma unui volum de 450 de pagini redactate integral în limba germană. Acesta conține date tehnice, desene, dar și anumite amănunte care au surescitat atenția opiniei publice.

Manuscrisul din 1570 naște controverse serioase în mediul academic

Un manuscris vechi, datând de acum mai bine de 450 de ani, găsit în arhivele orașului Sibiu, a reușit să stârnească controverse multiple în comunitatea științifică de la noi, dar și de peste hotare.

În acesta pot fi văzute grafici cu artilerie, balistică, dar și rachete. Mai exact, se explică în detaliu confecționarea celei din urmă, în trei etape, informează publicația gadgetreport.ro.

Și mai interesant este faptul că nu se știe exact cine ar fi putut să redacteze acest manuscris, cu toate că se bănuiește că responsabil ar fi omul de știință Conrad Haas, cunoscut în vremea respectivă pentru analizele sale.

„Cea mai surprinzătoare și poate relevantă descoperire constă în vechimea manuscrisului care datează undeva între anii 1550 și 1570 și se pare că a fost scris de Conrad Haas, un inginer militar care a lucrat pentru Regatul Ungariei și Principatul Transilvaniei.

Se crede că s-a născut în Austria și a devenit conducătorul și arhitectul Arsenalului Imperiului Austriac sub Regele Ferdinand, în Transilvania. A reușit să-și folosească desenele și să le pună în practică”, scria vloggerul Brayan Zambrano, citat de sursa menționată anterior.

Totuși, se sugerează că, în realitate, ar fi vorba despre o rachetă pentru artificii. Un producător german ar fi fost primul care a experimentat un astfel de dispozitiv revoluționar pentru acele timpuri, cu toate că inventatorul Conrad Haas a publicat manuscrisul cu 20 de ani mai devreme. Evident, nu se poate ști cine a fost, în realitate, primul.

„Ideea de a ști că prezentul a fost prezis cu ani în urmă a fost întotdeauna o gândire motrice și această idee se bazează în principal pe dovezi arheologice. Cei mai mulți dintre noi nu suntem conștienți de faptul că există nenumărate manuscrise antice împrăștiate în întreaga lume ce descriu ceea ce mulți considerau în trecut a fi realizări imposibile”, au declarat experții în domeniu,

Sursă video: gadgetreport.ro/YouTube